Groeten uit Frankrijk

Zoals beloofd komt deze column naar jullie vanuit het Franse land. Vanuit het heerlijk zonnige Franse zuiden welteverstaan. Het is echt meer dan prima weer hier, tussen de 30 en 35 graden, dus je hoort mij niet klagen.

Afgelopen donderdag op vrijdag in het holst van de nacht werd de reis aangevangen naar Chateauneuf-du-Pape, zo’n 1100 kilometer van Rossum vandaan. De reis verliep erg voorspoedig en ruim op tijd konden we ons bij ons reisgezelschap voegen, die al bijna een week op dezelfde camping als ons vertoefden. Als vader was ik natuurlijk apetrots op mijn kinderen, die de lange reis zonder blikken of blozen doorstaan hebben. Drie kinderen op de achterbank is niet altijd garantie voor succes, ze moesten toch maar even een uurtje of twaalf in elkaars zeer nabije gezelschap verkeren, maar het ging echt boven verwachting goed. De langverwachte vakantie was eindelijk begonnen, dat deelde natuurlijk mee in de feestvreugde, en niet alleen voor de kinderen.

Zulke straatjes….

Het is heerlijk om weer in Frankrijk te zijn. In de Provence, omringd door wijngaarden, bergen en mooie karakteristieke dorpjes en steden, komt het vakantiegevoel weer bovendrijven. De relaxte manier van tijdverdrijven, de mooie en rustige camping en het leven met de Franse slag maken het plaatje compleet. Even niet veel anders aan het hoofd dan de vraag wanneer we weer in het zwembad duiken, wat er op de barbecue moet komen en welke wijn daarbij gedronken gaat worden, dat heeft ieder mens op zijn tijd een keer nodig toch? De omgeving verkennen, hier en daar wat bekijken, een wijndomein bezoeken, een riviertje induiken – de kinderen dan, ik ben niet zo’n rivierzwemmer -, wat wil een mens nog meer. Joie de vivre ten top!

Ondertussen las ik een boek over een stelletje dat emigreerde naar Frankrijk en daar kan ik dan lekker bij wegdromen. Dan droom ik over hoe het zou zijn om zelf dat avontuur aan te gaan en zelf in Frankrijk te gaan wonen. Dat blijft bij dromen, want huis en haard in Nederland achterlaten, ik denk niet dat ik het zou kunnen. Bovendien, waar in Frankrijk zou ik me vestigen? Frankrijk is een groot land waar heel veel mooie gebieden zijn, ik zou geen keuze kunnen maken. Waar we nu zijn is het prachtig, nog zuidelijker ook, maar ook de Dordogne, de Jura, Normandië en Bretagne zijn erg mooi, om maar een paar voorbeelden te noemen. En heel eerlijk, ik zou Rossum ook niet kunnen missen. Naast het feit dat mijn kinderen, familie en vrienden daar allemaal wonen ben ik ook aan dat mooie dorpje verknocht en gehecht. Ik hou het wel bij dromen, dat is ook leuk. Mijmeren over hoe je zelf zou leven in een ander land, wat je zou gaan doen voor de kost, hoe bruin je zou worden van de lange zomers…

Bovenop de Mont Ventoux

Voorlopig genieten we gewoon van die paar weken dat we hier zijn en proberen we zoveel mogelijk herinneringen te maken. Herinneringen die een leven lang bij je blijven. Je kinderen en mensen om je heen waar je om geeft, meer heb je niet nodig om een vakantie te laten slagen. Dan had het ook een hutje op de hei kunnen zijn, maar een Franse camping geniet toch wel de voorkeur hoor. Groeten uit Frankrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *