Schrijf gewoon normaal

Ik heb mijn vorige column nog eens terug zitten lezen, die was voor mijn doen behoorlijk zuur eigenlijk. Hoewel ik wel met een mooie boodschap afsloot, al zeg ik het zelf. Verder liep dat stukje mooi over van het ene onderwerp in het andere. Ondanks de wat zeurende toon was het wel een goeie column dus. Stukje analyse van eigen werk, nooit verkeerd toch?

Het is sowieso nooit verkeerd om wat je schrijft eens terug te lezen, zeker niet als het ook nog eens ergens gepubliceerd wordt. Sinds eind vorig jaar lees ik zeer regelmatig stukken die voor de gemeenteraad van Maasdriel bestemd zijn. Over de meest uiteenlopende onderwerpen, want er gebeurt veel in een gemeente en er moet over veel dingen iets gevonden worden. 

Dat moet toch makkelijker kunnen zou je zeggen

Wat mij in die stukken vaak opvalt is dat je er echt even goed moet voor gaan zitten om het te begrijpen. Twee keer lezen is sowieso aan te raden. Ik ben echt niet van gisteren, maar ik moet soms toch goed kijken wat er nou eigenlijk geschreven wordt en wat daarmee bedoeld wordt. En dan heb ik het nog niet over de gemiddelde lengte van de stukken. Dat moet toch makkelijker kunnen zou je zeggen. De stukken zijn, over het algemeen, openbaar en kunnen dus door iedereen gelezen worden. Maak ze dan ook leesbaar voor iedereen zou ik denken. Gebruik woorden die de gemiddelde inwoner van de gemeente begrijpt en waarmee de boodschap ook gewoon overkomt, in plaats van het ambtelijke jargon waar de stukken mee doorspekt zijn. 

Natuurlijk zijn we allemaal apetrots als we een moeilijk woord kennen en dat in de juiste context weten te gebruiken, maar probeer als je iets schrijft eens wat vaker door de ogen van de lezer te kijken. Voor mijn columns doe ik dat, voor de teksten die ik voor mijn baas schrijf doe ik dat, het maakt het allemaal een stuk leesbaarder. Verplaats je in degene die jouw schrijfsels gaat lezen, blijf niet hangen in je eigen kringetje, schrijf voor het brede publiek. Tenzij je schrijfsels alleen maar voor collega’s of vakgenoten bestemd zijn, dan gebruik je maar lekker het jargon dat jullie allemaal kennen over de materie waarin jullie allemaal thuis zijn. 

Als je iets moet schrijven voor een algemeen publiek, dat nu eenmaal van verschillende niveau’s is, probeer het dan voor iedereen zo begrijpelijk mogelijk te maken. Misschien maak je het dan ook interessanter voor mensen om het te gaan lezen en verklein je daarmee ook de kloof tussen jou en je veronderstelde publiek. En als je iets schrijft wat niet gelijk gepubliceerd hoeft te worden, leg het dan even een dagje aan de kant en lees het daarna nog eens door. 

Ik heb de wijsheid niet in pacht hoor, maar ik heb zelf veel gehad aan de tips die ik heb gekregen door de jaren heen. Hierdoor zijn de vele woorden die ik al aan het papier heb toevertrouwd ook tot leesbare stukjes geworden, waar ik in het begin ook nog wel eens de plank mis sloeg. Afijn, gewoon maar wat tips van deze zelflerende schrijver, kijk maar wat je ermee doet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: